Категорії
Довідка абітурієнта
Студенту Відділення коледжу Циклові комісії Галерея Дозвілля Відеогалерея Віртульний гід абітурієнта Інтерактивний центр Державні закупівлі

НУХТ
ВРЦОЯО
Міністрерство освіти і науки України
Урядова гаряча лінія

 
Новини

Бабин Яр: без права на забуття…»

Дата: 29.09.2022

         Наймолодшій жертві було 3 дні…, тоді як найстаршій - 103 роки.
         …Потім німецькі сапери підірвали схили, щоб засипати тіла, і змусили військовополонених вирівняти дно яру……
         81 рік тому в Києві сталася одна з найбільших трагічних подій в історії міста і в історії України періоду Другої світової війни.
         29 вересня 1941року нацисти до 18:00 розстріляли близько 22 тисяч людей. Інших загнали на ніч у порожні гаражі на вулиці Табірній (сучасна Дорогожицька) і вбили наступного дня. За 29-30 вересня загинула 33 771 особа. Масові страти там тривали і надалі. За підрахунками істориків, у Бабиному Яру було вбито близько 100 000 людей. З них сорок тисяч євреїв, близько тисячі циган, решта: українці, поляки та інші народності, які проживали на той час в Києві.
         Ці страшні цифри, ці факти не вміщаються в людській свідомості. Це не можна ні осмислити, ні зрозуміти. Такій жорстокості немає пояснення.
         Відтак Бабин Яр став символом Голокосту і нацистських злочинів в Україні та світі.
         Ті, хто прийшли до Бабиного Яру вже ніколи не повернуться…
         Здавалося, це жахіття залишилося назавжди в минулому. Але через 81 рік в Україні, у центрі Європи, це знову повторилося. Розстріли, масові поховання.
         Буча… Ірпінь… Ізюм…
         23 вересня 2022рік ….
         Тиждень безперервного копання і суцільний біль… Чоловіки, жінки, діти…
         …Хрести… чорні пакети… невідомий чоловік... Номер…
         …у звільненому місті Ізюм Харківської області закінчили ексгумацію з масового поховання убитих окупантами мешканців – загалом підняли 447 тіл, серед яких є діти.
         Сотні людей поховали в одному місці в Ізюмі Харківської області за час окупації населеного пункту з весни 2022 року.
         На території лісу нараховується 450 поховань вбитих та закатованих громадян та одна братська могила військових, де поховано 22 захисника. …Сліди катувань, зв’язані руки, кульові отвори, переломи, мінно-вибухові травми…
         Ексгумація тіл із місця масового поховання в Ізюмі завершена. Роботи тривали тиждень безперервно. Із могил дістали 447 тіл загиблих. З них 215 жінок, 194 чоловіка, 5 дітей, а також 22 військовослужбовця. Крім того, виявили рештки 11 осіб, стать яких наразі неможливо визначити.
         Без слів… Їх неможливо підібрати…
         Світла пам’ять та безмежна вдячність за вірність Батьківщині навіки залишиться у наших серцях.
         Навіки Слава Героям України!

 

ФОТО